2014. március 14., péntek

Gyömbéres bonbon








Gyömbéres krémmel (egész pontosan ezzel a krémmel), már készítettem bonbont. Akkor még nem volt meg a blog, így nem kerülhetett bele. Most azonban eszembe jutott ez a finom fűszerezésű krém, mert minden délután szoktam inni egy csésze teát és nem cukrot teszek bele, hanem kandírozott gyömbér darabkát. Amikor a cukor leolvad a gyömbérről és egy kicsit felpuhul a meleg teától, megeszem. Nagyon szeretem a különleges fűszeres ízét és, hogy egy kicsit erős, csípős. Tudom, eléggé megosztó ízvilág, de aki szereti az nagyon...
Az eredeti receptet a Braviko oldalon olvastam (itt).  Az ajánlott mennyiség felét készítettem és és mézet is tettem bele.


Hozzávalók:   24 db bonbon készült

Krém:

  • 250 gr fehér csoki
  • 200 gr tejszín
  • 40 gr puha vaj
  • kevesebb, mint fél lime leve
  • 15 gr őrölt gyömbér
  • 1 teás kan. méz
Burok:   30 dkg étcsokoládé (65%-os)   3 gr kakaóvaj por

Díszítéshez:   5 dkg fehér csoki   1 gr kakaóvaj por  kevés macha tea por

Készítés: krém
A tejszínt a mézzel gyöngyözésig melegítem.Kicsit hagyom hűlni és hozzáadom a lime levét és a gyömbért.
Letakarom és fél órát hagyom állni. Ezután leszűröm, felmelegítem és hozzáadom a feldarabolt csokit. Alaposan átkeverem, amikor a krém 35 fokosra hűlt beleteszem a puha vajat, egyneműre keverem és szobahőn hagyom állni.

A színezéshez felolvasztom és temperálom a csokit.
A csokiolvasztó gépben felolvasztom a feldarabolt fehér csokit (40-45 fok)
Kiveszem a gépből a tálat, folyamatosan keverem, így lehűtöm (33-34 fok)
Beleteszem a kakaóvaj port és késhegynyi macha tea port.
Folyamatosan keverem, így lehűtöm (29-30 fok)
Műanyag kesztyűt húzok a kezemre és a színes csokival bekenem a forma belsejét. Szobahőn hagyom megdermedni.

Az étcsokoládét megolvasztom és temperálom.

A csokit apró darabokra töröm. A csokiolvasztó gépben felolvasztom (40-45 fok). Kiveszem a gépből a tálat.
Folyamatosan keverem, amikor lehűlt (34-35 fokra), beleteszem a kakaóvaj port és alaposan átkeverem. Ha elérte a munkahőmérsékletet a csoki (31-32 fok), beleöntöm a formába, néhány percig hagyom állni és egy gyors mozdulattal megfordítom és egy sütőpapírral kibélelt tálra öntöm a felesleg csokit. Addig hagyom ebben a megfordított pozícióban a lemezt, amíg csöpög belőle a csoki. Végül egy spaklival lehúzom a csokit a lemezről. Kb. fél órára hűtőbe teszem a lemezt.
Kiskanál segítségével beleadagolom a krémet, vigyázok, hogy maradjon hely a lezárásnak (kb. 2 mm).
Szobahőn hagyom állni a lemezt. A csokit ismét temperálom, minden bonbon mélyedésbe csokit öntök, egy gyors mozdulattal, spakli segítségével lehúzom a felesleges csokit. Kb. fél órára hűtőbe teszem. Megfordítom és a bonbonok kipottyannak belőle.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése