2014. január 20., hétfő

Eperkrémes bonbon - tejcsoki és fehér csoki burokban





Az eper ganache krém nagy sláger nálunk, különösen ha liofilizált epret is tudok tenni bele. Ezt ugyanis nem mindig sikerül beszereznem, de most éppen volt, és nagyon intenzív eper ízű krémet tudtam készíteni. Úgy gondoltam, hogy most tejcsoki burokba kerüljön a krém, mert a savanykás eper és az édes csoki, majd jól kiegészítik egymást. De, hogy ne legyen unalmas ruhában a finom eperkrém, fehér csokiból készítettem a bonbon talpat és márvány hatású mintát tettem a tejcsoki burokra.
A krém receptjét Praliné Zsuzsinál olvastam (itt)
Sikeresen készítettem már ezt a krémet (itt) is.



Hozzávalók a krémhez:      24 db bonbon

  • 30 dkg eper (nálam most fagyasztott)
  • 1 teás kan. méz
  • 10 dkg fehér csoki
  • fél dl tejszín
  • 5-6 gr liofilizált eper
Burok: 30 dkg tejcsoki
             3 gr kakaóvaj por
            20 dkg fehér csoki  2 gr kakaóvaj por

Elkészítés:  Krém
  • Az epret hagyom szobahőn kiolvadni, majd botmixer segítségével mixelem, szitán átpasszírozom, azért, hogy a magok ne maradjanak benne.
  • Az epret a mézzel pár percig forralom
  • Hozzáöntöm a tejszínt és leveszem a tűzről
  • Beleteszem az összedarabolt csokit és alaposan átkeverem
  • A nagyobb darabokra tört liofilizált epret is hozzáadom és jól átkeverem, felhasználásig hagyom állni  szobahőn.
Burok készítés:  Először a fehér csokit megolvasztom, temperálom.
A csokit felolvasztom a csokiolvasztó gépben (40-45 fok). Állandó keverés mellett lehűtöm (33-34 fok)
és beleteszem a kakaóvaj port, alaposan átkeverem, ezalatt a munkahőmérsékletre hűl (29-30 fok).
A bonbon forma mélyedését vékonyan bekenem a temperált fehér csokival. (A kezemre vékony műanyag kesztyűt húztam és az ujjammal kentem be a mélyedéseket). A csokit sütőpapirra öntöm és félre teszem, mert ezt fogom ismét temperálni a talphoz. A lemezt hűtőbe teszem , amíg a tejcsokit temperálom.
A tejcsokit felolvasztom (40-45 fok). Állandó keverés mellett lehűtöm (33-34 fok). Beleteszem a kakaóvaj port, folyamatosan keverem és így a munkahőmérsékletre hűtöm. (29-30 fok). A lemez mélyedéseit megtöltöm a csokival, néhányszor a konyhapulthoz ütöm, hogy a légbuborékok távozzanak belőle, a felesleg csokit sütőpapirral bélelt tálra öntöm, hagyom kicsorogni a felesleg csokit, lehúzom a spaklival és a hűtőbe teszem kb. fél órára.
Egy kiskanál segítségével megtöltöm krémmel a lemez mélyedéseit, de vigyázok, hogy maradjon hely a lefedéshez (kb.2 mm). Szobahőn hagyom állni.
A fehér csokit ismét temperálom. Mindegyik mélyedést megtöltöm a csokival, spalkival lehúzom a felesleget, kb. fél órára hűtőbe teszem. Az idő letelte után megfordítom a lemezt és a bonbonok kipotyognak belőle.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése