2013. február 25., hétfő

Vanília krémes meggy-csatnis bonbon



Vanília krémes meggy-csatnis bonbon



Nagy hódolója vagyok az indiai vegetáriánus konyhának. Ha Pesten járok mindig a Govinda étteremben ebédelek.(itt)   Én magam is szoktam indiai ízekkel kísérletezni, pl. készítek csatnit , vagy ahhoz hasonlót.  Csak hasonlót, mert ezt nagyon sokféle fűszerrel és sokféleképpen készítik, én pedig csak kétfajta fűszert szoktam alkalmazni. Az én ízlésem szerint így a legízletesebb.
De, hogy jön ez a bonbon-hoz? Úgy, hogy  a napokban meggy-csatnit készítettem,kevergetés közben azon töprengtem, milyen bonbont készítsek legközelebb? A fiam egyszer említette, hogy ő a meggyes és enyhén csípős ízeket kedveli a csokiban. Ez adta az ötletet ehhez a bonbonhoz.
Vanília krémmel bolondítottam meg a meggyes és csípős ízeket. Nagyon finom lett, egészen különleges ízvilágot kaptam.

Jöjjön a csatni (vagy ahhoz hasonló) recept:

Hozzávalók.

  • 70 dkg magozott meggybefőtt
  • 20 dkg cukor
  •   1 kk.citromlé
  • fél kk. római kömény
  •   2 db fahéj rúd
  •   3 db citromkarika
  •   csilipaprika ( 4-5 tekerés az őrlőből ( itt vásároltam: ALDI )
  •   1 kk. olivaolaj
A  meggylevet leöntöm a meggyről. Egy wok-ba öntöm az olajat és a fűszereket. Egy percig hevítem. Beleteszem a meggyet a citrom levét és a citrom karikát. Kb. 20 percig főzöm, néha megkeverem. Végül a cukrot is beleteszem és besűrítem. Üvegekbe teszem, kihűtöm, hűtőben tárolom. ( Halakhoz, húsokhoz, párolt zöldségekhez izgalmas ízhatást kölcsönöz )

Bonbon készítése:

Hozzávalók:
24 db-hoz 70% étcsoki Moser Roth ( ALDI ) 30 dkg

1-2 ev. kan. meggy-csatni

Vanília krém:

  • 50 ml tejszín 
  •  1 vanília rúd 
  •  1 dkg szoba hőmérsékletű vaj 
  • 10 dkg fehér csoki
Készítés: vanília krém

A tejszínt gyöngyözésig melegítem. A vanília rudat ketté vágom, beleteszem a tejszínbe és hagyom ázni 10 percig. Kiveszem a vanília rudat, kicsit felmelegítem a tejszínt, beletördelem a fehér csokit és simára keverem. Ha a krém 35 fok-ra hűlt, belekeverem a szoba hőmérsékletű vajat. Alaposan elkeverem és szobahőn hagyom állni.

A csatnit egy botmixerrel kicsit mixelem. A meggy maradjon egy kicsit darabos.

A csokoládét temperálom.
A csokit apró darabokra töröm. A csokoládé olvasztó gépemben 40-45 fok-ig melegítem a csoki háromnegyed részét. Kiveszem a tégelyt a gépből és kis részletekben hozzáadom a maradék feldarabolt csokit. Folyamatos keverés közben 27- 28 fok-ra hűtöm.Majd visszateszem a tégelyt és ismét felmelegítem a csokit 31- 32 fok-ra. Erre azért van szükség, mert a csoki így lesz szép fényes és roppanós. 
Ezen a hőmérsékleten ( 31-32 fok ) dolgozom a csokival . A lemez csoki hüvelyeit teleöntöm csokival, néhányszor az asztal laphoz ütöm, hogy a légbuborék kijöjjön belőle. Spaklival lehúzom a felesleges csokit, majd 1-2 perc elteltével megfordítom a lemezt és kicsepegtetem a csokit belőle. Kb. 2 percig hagyom így megfordítva a lemezt ( két fakanálra szoktam fektetni, de pohárra is lehet ), majd 15-20 percre hűtőbe teszem. Ez után megtöltöm két kiskanál segítségével a hüvelyeket, úgy, hogy először a csatnit teszem bele, majd a vanilia krémet, vigyázva, hogy maradjon hely a lezáráshoz ( kb. 2 mm ). Szobahőn hagyom állni. 
A megmaradt csokoládét ismét temperálom,ráöntöm a lemezre úgy, hogy minden lyukat befedjen, a felesleget spaklival lehúzom.Egy órára hűtőbe teszem.
Az idő elteltével kiveszem a hűtőből és kifordítom belőle a bonbonokat.



















2013. február 20., szerda

Tojáslikőrös-narancs izesítésű bonbon



Tojáslikőrös-narancs ízesítésű bonbon



Nagyon szeretem ezt a bonbon formát. Számomra ez olyan mint egy kicsi szobor. Amikor megláttam a Food-pack kft-nél, arra gondoltam ebben tojáslikőrös bonbont fogok készíteni.Szimpatikus volt a Bonbon Mániánál olvasott recept, de nekem nem volt narancsos tojáslikőröm. Ezért változtattam egy kicsit a recepten. Igyekeztem ismét kreatív lenni és én így készítettem...

Hozzávalók: 20 db bonbonhoz

Burok: 25 dkg Choseur 65%-os étcsokoládé 2,5 gr kakaóvaj pasztilla

Krém:

  • 15 dkg fehér csokoládé
  • 0,3 ml tejszín
  • 0,7 dl tojáslikőr
  • 2 dkg vaj ( szoba hőmérsékletű )
  • 15 csepp narancsolaj kivonat ( Culináris)
Krém készítése:
A tejszínt gyöngyözésig melegítem. Belecseppentek 15 csepp narancsolajat. Beleteszem az összedarabolt fehér csokit. Alaposan összekeverem. Most a tojáslikőrt öntöm hozzá, összekeverem és ha a krém 35-fokra hűlt, hozzákeverem a szoba hőmérsékletű vajat. Fél órára hűtőbe teszem, utána jól összekeverem és szoba hőmérsékleten tartom. A csokoládé burokhoz temperálom a csokit. A következő módon. A csokit 40 fokra melegítem a csokoládé olvasztó gépben, majd kiveszem a tartályt és hideg lapra ( pl. konyhapult ) helyezem és állandó keverés mellett 34-35 fok-ra hűtöm. Ekkor beleteszem a már mikróban felolvasztott kakaóvaj pasztillát alaposan elkeverem. Ha a csoki elérte a 31-32 fok hőmérséklete akkor beleöntöm a bonbon formába. Az asztalhoz ütögetem a bonbon formát,( így a keletkezett légbuborékok eltávoznak ) és a csokit egy tálra helyezett sütőpapírra csepegtetem. A sütőpapírt azért szeretem használni, mert a dermedt csokit később maradéktalanul fel tudom használni, ha egy tálra öntöm akkor sok megy veszendőbe.) A bonbon formát kb. fél órára hűtőbe teszem, majd egy kiskanál segítségével megtöltöm krémmel, vigyázok, hogy maradjon hely ( kb. 2 mm ) a lezárásnak. A csokoládét ismét temperálom, lezárom a formát, a  felesleget spaklival lehúzom és egy órára hűtőbe teszem. Az egy óra elteltével kiveszem a hűtőből, megfordítom a formát és kipottyannak belőle a bonbonok.










2013. február 19., kedd

Kókuszkrémes bonbon

Kókuszkrémes bonbon



Sokat gondolkodtam azon, hogy milyen bonbonnal indítsam a blogomat. Az első ötletem az volt, hogy ha Karácsony előtt elkészül, akkor természetesen a szaloncukor lesz az első bejegyzés. Amikor ez nem így történt, akkor mindenképpen valami kreatív megoldásban gondolkodtam, hiszen a blog neve "Csokoládé Kreatívan". Ekkor kapóra jött a Praliné Paradicsom  által meghirdetett játék, amelyre természetesen jelentkeztem. Ezt a blogot ugyanis nagyon sokat olvastam. Ezúton is köszönöm a sok jó tanácsot, segítséget és inspirációt.
Most pedig játékra fel és induljon a blog!


Hozzávalók: 21 db bonbonhoz

Bonbon hüvely:
  • 25 dkg 70,4%-os étcsokoládé Callebaut  ( itt vásároltam )
  • 2,5 gr kakaóvaj pasztilla 
Krém:
  • 10 dkg fehér csoki
  • 100 ml tejszín / ebből 50 ml-t használok fel /
  • 2 dkg vaj / szoba hőmérsékletű 
  • 1 tk. vodka
  • 2 ev. kan. kókuszreszelék
Először a krémet készítettem el.
A tejszínt gyöngyözésig kis lángon melegítettem. Beletettem a kókuszreszeléket, melyet 10 percig hagytam ázni. Majd egy szűrőn átszűrtem, így éppen 50 ml kókusz ízű tejszínt kaptam.Kicsit megmelegítettem és beletördeltem a fehér csokit. Állandó keverés mellett hagytam teljesen felolvadni. Ha a krém már szép sima, egynemű akkor hőmérős keverőkanállal ellenőriztem  a hőfokot, mert a vajat akkor tettem bele amikor a krém 35 fok-os (ezt a Bravico-nál  olvastam) és alaposan átkevertem, majd 3 tk. kókuszreszeléket (amely előzőleg a tejszínben ázott) tettem a krémbe, kicsit kevertem és hűtőszekrénybe tettem. Ezután olvasztottam és temperáltam a csokoládét a csokiolvasztó gépben, a következő módon:
A csokoládé pasztillát felmelegítettem 40- 45 fok-ra. A melegítés közben többször átkevertem. Közben a kakaóvaj pasztillát a mikróban felolvasztottam. A kakaóvaj pasztillára azért van szükség, mert segítségével lesz a csoki fényes és roppanós. Amikor a csoki hőmérséklete elérte a 40-45 fok-ot, kiemeltem a tartályt, hűvös lapra tettem és állandó keverés mellett 34-35 fok-ra hűtöttem. Ekkor hozzáadtam a felolvasztott kakaóvajat. Folyamatos keverés mellett 31-32 fok-ra hűtöttem. A csokit a bonbon hüvelyekbe öntöttem, néhányszor az asztalhoz ütögettem (hogy a benne lévő levegő kijöjjön belőle és szép sima felülete legyen a bonbonnak), néhány perc után (kb. 2-3 perc) egy tálcára helyezett sütőpapírra csepegtettem a felesleget. A felszínét spaknival húztam simára. Hűtőbe tettem, kb. fél óra. Azért szeretem sütőpapírra csepegtetni, mert így kis idő után a dermedt csokoládét maradék nélkül eltudom távolítani és felhasználható lesz a bonbon talp készítésekor. Ha csak egy tálra csepegtettem akkor sok veszett kárba.
A hűtőszekrényből kivett formába töltöttem a krémet egy kiskanál segítségével úgy, hogy maradjon hely a lefedésnek (kb. 2 mm). Szobahőmérsékleten tartottam a lemezt, amíg a maradék csokit újra temperáltam.
A bonbonformára (lemezre) öntöttem a temperált csokoládét, elsimítottam és spaknival lehúztam. Hűtőszekrénybe tettem, kb. 1 órára.
Utána megfordítottam a lemezt és kipottyantak belőle a bonbonok.




Csokoládé szalámi




Ezzel az édességgel biztos sikert aratunk, ha vendégeinknek kávé vagy tea mellé kínáljuk.
Ez nem bonbon, de csokoládé kreatívan.


Hozzávalók: 5 dkg kandírozott gyömbér
                    5 dkg aszalt sárgabarack
                    3 dkg kandírozott ananász
                    6 dkg aszalt szilva
                    3 dkg aszalt meggy
                    4 dkg kandírozott narancshéj
                    4 dkg aszalt vörös áfonya
                  
                   15 dkg babapiskóta
                   10 dkg tej csokoládé    Callebaut 33,6%-os  (itt vásároltam)
                   10 dkg étcsokoládé Choceur       65% -os     ( Aldi )
                    10 dkg szoba hőmérsékletű vaj
                      1 dl rum
                    20 csepp narancs olaj  (itt vásároltam)

       Díszítéshez: 10 dkg fehér csokoládé
                           1 gr kakaóvaj pasztilla (itt vásároltam)
       
  Készítés: A babapiskótát finomra morzsolom. Olyan minőségűre, mint a zsemlemorzsa. A gyümölcsöket
  összevágom, egy üveg vagy porcelán tálba teszem és hozzáadok 1 dl rumot és 20 csepp narancs olajat.
  Jól összekeverem.
  A csokoládékat összetöröm apró darabokra. A csokoládé olvasztó gépben felolvasztom. ( 40-45 fok-ig
  melegítem) Állandó keverés mellett 35 fok-ra hűtöm és ekkor adom hozzá a vajat, és jól elkeverem. 
  Összekeverem a babapiskótát, a gyümölcsöt, hozzáadom a rumot amiben a gyümölcs ázott és ráöntöm
  a felolvasztott csokoládét. Alaposan összekeverem, műanyag fóliára öntöm, szalámi formára alakítom.
  Becsomagolom  műanyag fóliába és alufóliába is. Hűtőbe teszem néhány órára, amíg jól megszilárdul.
  Néhány óra elteltével, vagy másnap, temperálom a fehér csokoládét. A csokit összetöröm, 40-45 fok-ig melegítem állandó keverés mellett,majd visszahűtöm 33-34 fok-ra ( kiemelve a csokitartályt, állandó keve-
rés mellett.) Ennél a hőfoknál teszem bele a mikróban felolvasztott kakaóvaj pasztillát és jól elkeverem,
  lehűtöm 29-30 fok-ra. A csokoládé szalámit egy sütőpapírra helyezem és egy ecset segítségével átkenem
  a fehér csokival, ügyelve arra, hogy hasonlítson az igazi szalámira.1-2 órára hűtőbe teszem, majd műanyag
  és alufóliába csomagolva hűtőben tárolom. (A maradék fehér csokiból táblás csokit készítettem, mogyoró
  és mogyorógrillázs feltéttel. Az is nagyon finom lett.)

2013. február 3., vasárnap

Vanília krémes-mákos bonbon


Vanília krémes-mákos bonbon



Ismét mákos és ismét a a lányom kérésére.Ő ugyanis nagyon szereti a mákosat és nagyon szereti a vanília krémet, de nem szereti a tejet és a tejszínt sem. Ezért a vanília krémben a tejszínt vaníliás soya tejjel helyettesítettem. Nagyon jól sikerült. Így ezt a bonbont ajánlani tudom mindenkinek aki nem akar, vagy nem tud ( pl. azért mert tejcukor érzékeny ) tejes élelmiszert fogyasztani.

Hozzávalók:    24 db bonbonhoz

  • 50 ml vaníliás soya tej
  • 2 dkg vaj ( szoba hőmérsékletű )
  • 10 dkg fehér csokoládé ( vaníliás )
  • 2,5 ek. darált mák
  • 1 tk. vodka
Burok:
  • 30 dkg 65%-os étcsokoládé ( Choceur )
  •  3gr kakaóvaj pasztilla
Először a krémet készítettem el:

A soya tejet gyöngyözésig melegítettem, majd beletördeltem a fehér csokoládét, levettem a lángról és szép simára kevertem. Amikor a krém hőmérséklete elérte a 35 fok-ot beletettem a vaja. (itt olvastam) Majd a mákot és a vodkát tettem bele és alaposan elkevertem. Fél órára hűtőbe tette, majd ismét alaposan átkevertem és szobahőn tartottam.

A burokhoz a csokoládét temperáltam a következő módon.

A csokoládé olvasztó gépben az apró darabokra tört csokit 40 fok-ig melegítettem, majd a tartályt kiemeltem és hideg lapra tettem ( pl. konyhapult ) addig kevertem amíg 34-35 fok-ra hűlt. Ennél a hőmérsékletnél tettem bele a mikróban felolvasztott kakaóvaj pasztillát (itt vásároltam) és alaposan elkevertem. Amikor a csoki 31-32 fok-ra hűlt, akkor megtöltöttem vele a csoki hüvelyeket. A lemezt néhányszor hozzáütöttem a konyhapulthoz, ( így légmentesítjük, azért, hogy a csokoládé szép sima felületű legyen ). Néhány perc állás után egy tálra helyezett sütőpapírra csorgattam a csokit, a lemezt spaklival simára húztam. Fél órára hűtőbe tettem.
Fél óra elteltével a csokihüvelyt megtöltöttem a krémmel, A maradék csokit ( azt is ami a sütőpapíron van dermedt állapotban ) újra temperáltam, ráöntöttem a lemezre, egy gyors mozdulattal ( spakli segítségével ) lehúztam a felesleges csokit, kb. egy órára hűtőbe tettem. Mikor az egy óra letelt a lemezt megfordítottam és a bonbonok kipottyantak belőle.