2013. december 8., vasárnap

Mandulás-csokis keksz





Néhány nappal ezelőtt a Tschiboban (itt) nézelődtem és megakadt a szemem egy szép,  karácsonyi süteményes formán. Egész pontosan, szilikon keksz forma volt. Először arra gondoltam, hogy megpróbálok csokit készíteni benne, aztán eszembe jutott a VKF. 60. játék ahol a háziasszony - Bonbon Mánia (itt) - nagyon ötletesen, arra kérte a játékban résztvevőket, hogy kekszet készítsenek és díszítsék azt kedvük szerint.
Ez a süti forma olyan, hogy csak az egyik oldala lesz díszített a keksznek, így én a másik, vagyis a sima felét olvasztott csokival bevontam és megszórtam mandula forgáccsal. Valójában nem kellett hozzá nagy fantázia, de néha az egyszerű megoldás bizonyul a legjobbnak...
Azt a receptet készítettem el, amit a formához mellékelten kaptam. Nagyon finom, ropogós keksz készült, jól zárható dobozban napokig eltartható, friss marad.


Hozzávalók: 36 darabhoz  (nekem csak 33 db lett)

  • 90 gr puha vaj
  • 100 gr cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor 
  • 1 tojás
  • 3/4 cs. mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 csipet só
  • néhány csepp keserű mandulaolaj (én ezt kihagytam)
  • fél kezeletlen citrom héja
  • 1 teás kan. rum
  • 225 gr liszt
  • 25 gr étkezési keményítő
  •  mandulaszirom
  • 10 dkg 70 % Lindt étcsokoládé  (8 db keksz bevonásához volt elegendő)

Készítés:
A fél citrom héját lereszeltem. A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra kevertem. Apránként belekevertem a tojást, a fűszereket és a rumot. A lisztet és a keményítőt átszitáltam és összekevertem és több részletben hozzáadtam a masszához. Végül alaposan átkevertem. 
A tésztát letakartam műanyag fóliával és hűtőbe tettem egy napra.
Másnap a sütőt előmelegítettem (180 fok)   
A formát kevés liszttel megszórtam és megtöltöttem tésztával, majd szépen lesimítottam mindegyik keksz hátulját. 
Az előmelegített sütőben 8 percig sütöttem.
Néhány percig hagytam hűlni és kiemeltem a szép, hibátlan kekszeket a formából.

Amíg teljesen kihűlt a süti a csokit felolvasztottam, csokiolvasztó gépben, de lehet víz-gőz fölött is, kb.3/4 ev. kan. csokit kanalaztam a keksz sima felére, óvatosan elterítettem és mandulaforgáccsal megszórtam. Miután a csoki megszilárdult, dobozba tettem.
Kiváló gasztroajándék lesz belőle.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése