2013. december 14., szombat

Barackpálinkás trüffel








A trüffel és a gasztroajándék készítés utáni vágyam, az elmúlt évben kezdődött. Szaloncukor csomagolása közben (recept itt), hogy ne váljon túl mechanikussá a tevékenység, Kirstie Allsopp (itt) karácsonyra hangoló műsorát néztem. Kirstie itt kreativitásra buzdítja nézőit. Hímez szép szalvétát, varr függönyt, amit előzőleg egy profi kézműves segítségével kézzel festenek, önt gyertyát...és meglátogat egy neves csokoládé készítő mestert is, ahol trüffelt készítenek közösen. Elbűvölt a műsor. Arra az elhatározásra jutottam, hogy nincs többé kutatás-keresés a tömegcikkek között a boltokban, magam készítette ajándékokkal (köztük csokival), fogom elárasztani a családomat, és persze a szeretetemmel...

Barackpálinkás trüffel Praliné Paradicsom receptje alapján készítettem (itt)

Hozzávalók:    22 db trüffel készült ebből a mennyiségből

  • 60 gr tejszín 
  • 15 gr akácméz
  • 20 gr pálinka (nálam: barack)
  • 150 gr étcsokoládé (nálam: 65%-os Choceur ALDI)
  •  10 gr puha vaj

Burok:
  • 150 gr étcsokoládé (nálam: 65%-os Choceur ALDI
  •    1,5 gr kakaóvaj por
  • kakaó  
  • chili (őrölt)
Készítés:
  • A tejszínt és a mézet gyöngyözésig melegítem.
  • A csokit apróra töröm és felolvasztom (csokiolvasztó gépben, vagy víz-gőz fölött)
  • Állandó keverés mellett apránként hozzáadom a csokihoz a meleg, mézes tejszínt. Így szép fényes krémet kapok. Ha egy kicsit hűlt (kb.35 fok legyen a krém hőmérséklete), hozzáadom a vajat is.
  • Végül hozzáadom a pálinkát is. Alaposan átkeverem botmixerrel.
  • A krémet zárható, lapos dobozba öntöm vagy kanalazom és hűtőbe teszem néhány órára. Lényeg, hogy formázható állagúra dermedjen.

Formázás:  Vékony, műanyag kesztyűben (Müller-ben szoktam venni), gömböket formázok a dermedt krémből és ismét a hűtőbe teszem.

Burok készítés:  Első lépésként elkészítjük a chilis kakaópart: Egy nagyobb lapos tányérra néhány kanál kakaóport kanalazunk és ízlés szerint (kóstolgatni kell) őrölt chillit szórunk bele.

A burokhoz a csokit temperáljuk. A csokit felolvasztom (40-45 fok), a csokiolvasztó gépben, vagy víz-gőz fölött. Állandó keverés mellett, lehűtöm 33-34 fokra és hozzáadom a kakaóvaj port, kevergetve tovább hűtöm a munkahőmérsékletre, 31-32 fokra. 
Kesztyű húzok a kezemre és a tenyeremet jól becsokizom a temperált csokival, gyors mozdulatokkal a trüffel golyók teljes felületét bekenem vele. Ahogy egyet bekentem, beleejtem a kakaóba és meghempergetem abban. Ha mindegyikkel megvagyok, hideg helyre, vagy hűtőbe teszem, dermedés után egy szitán egyenként átforgatom a trüffeleket, hogy a felesleges kakaó lehulljon róluk.
Lehet csomagolni... gyönyörködni és nem utolsó sorban kóstolni!


A csoki temperálását, kakaóvaj por hiányában, lehet a beoltásos módszerrel is csinálni. (leírás itt)






Ezt a receptet küldtem, a Konyhalál blog szerzője által hirdetett játékba. A linket (itt) nézhetitek meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése